Een stukje politieke vrouwengeschiedenis

Nadat alle stemmen geteld waren, zag ik de eerste berichten voorbij komen van vrouwen die door voorkeursstemmen gekozen zijn. Benieuwd hoe het ´mijn´ vrouw is vergaan, zocht ik naar de uitslag van gemeente Heerlen. Daarna werd ik eigenlijk heel nieuwsgierig hoe mijn stad gestemd had. Hebben we in Heerlen strategisch gestemd? Op vrouwen, lager op de lijst?

Toen op 17 maart Stem op een Vrouw een berichtje op Instagram plaatste dat zij de uitslagen wilden uitpluizen en hierbij vrijwilligers zochten, heb ik me meteen aangemeld. Leuk om te ontdekken hoeveel en welke vrouwen nu extra verkozen zijn. Ik meldde me aan, klaar om een paar vrije uurtjes te besteden aan het nakijken van proces-verbalen. Ik ontving een handleiding en een werkbestand, allemaal top geregeld. Wie wilde, kon lid worden van een appgroep, waar de mogelijkheid bestond om vragen te stellen.

Dinsdagmiddag zat ik klaar om te beginnen! De vraag vanuit de stichting was om eerst de 70 grootste gemeentes uit te zoeken, waardoor ze zo snel mogelijk konden zien wat het voorlopige resultaat is. Ik zocht meteen op Heerlen, maar omdat in mijn gemeente een hertelling plaatsvond, stond de definitieve uitslag nog niet online. Afwachten dus en in de tussentijd andere gemeentes uitpluizen. Alle andere grote gemeentes waren al uitgezocht. Tientallen fantastische mensen hebben zich aangemeld om al deze proces-verbalen na te kijken en hebben als een tierelier gewerkt!

Al vrij snel was daar de eerste publicatie van de uitslagen: Aandeel vrouwen in gemeenteraad van grote gemeenten stijgt fors.

In de app heerste een jubelstemming! Iedereen enthousiast, betrokken en gemotiveerd om alle 350 gemeentes zo snel mogelijk te analyseren. Soms met hele mooie resultaten, gemeentes waar veel vrouwen extra zijn gekozen door voorkeursstemmen, soms een beetje teleurstellend.

Nog niet alles is geteld.. door hertellingen, foute bestanden (missende pagina’s, documenten op de kop, verkeerde bestand) laten sommige uitslagen nog even op zich wachten. Judith en Devika, die dit allemaal super hebben georganiseerd, hebben gemeentes gebeld en gemaild, gevraagd voor de correcte uitslagen. Langzaamaan druppelen ook deze laatste gemeentes binnen en zijn de resultaten bijna compleet.

Gisteravond ontving ik een mailtje met de boodschap dat we zo goed als klaar zijn. In minder dan drie dagen tijd is het gelukt om van al deze gemeenten de uitslagen te verzamelen. De laatste details worden vandaag en morgen nog ingevuld en daarna gaat Stem op een Vrouw in samenwerking met het ANP de data analyseren. Zodra dat klaar is, kunnen de uitslagen groots gedeeld gaan worden. Ik ben heel benieuwd! Ik vind het bijzonder dat zoveel mensen hebben meegeholpen aan deze enorme klus, maar ook bijzonder dat ik zelf een stukje heb bijgedragen aan dit onderdeel van de politieke vrouwengeschiedenis.

Ik wacht zelf nog eventjes in spanning af wat in gemeente Heerlen is gebeurd, misschien is ‘mijn’ vrouw ook wel extra verkozen!