feminisme

Stem op een vrouw

Ik durf bijna niet toe te geven dat ik niet altijd ben gaan stemmen. En misschien jij ook niet. Of misschien stem je wel altijd, maar weet je niet precies waarop. Of op wie. Doe je iene-miene-mutte in het stemhokje. Kies je de partij waar je ouders altijd op stemmen of vul je de avond van te voren gauw een stemwijzer in.

Dit jaar ga ik het anders doen en jij* hopelijk ook. Ik stem op een vrouw! (*mocht je al bewuste stemkeuzes maken, dan hoera voor jou!)

Als ik bedenk hoe hard er is gevochten door vrouwen om stemrecht te krijgen, dan schaam ik mij dat ik daar niet altijd gebruik van heb gemaakt. Stel je voor dat je niet zou mógen stemmen, omdat je vrouw bent. Ik zou woedend zijn! Waarom heb ik daar dan geen gebruik van gemaakt?

Ik vind politiek een lastig iets en heb me er nooit in willen verdiepen. Nu ik ouder en wijzer ben (haha), besef ik hoe belangrijk de beslissingen zijn die daar genomen worden. Hoeveel impact dat heeft op onze samenleving en dus op mijn leven. Dingen die ik belangrijk vind, zou ik graag terug willen zien in de besluiten die in de politiek worden gemaakt. Ik heb daar invloed op, door mijn stem uit te brengen.

Voor mij is het geen optie meer om niet te gaan stemmen. Inlezen dus, kieswijzers invullen, stemadviezen bekijken, verkiezingsprogramma’s doornemen, naar m’n onderbuikgevoel luisteren en een keuze maken.

Wat mij heeft geholpen is de nieuwsbrief van Madeleijn van den Nieuwenhuizen, ‘Vrijschrift‘. Zij heeft een verzameling van verschillende hulpmiddelen om tot een keus te komen, van kieswijzers voor jongeren tot ouderen, voor feministen of duurzaamheidliefhebbers, voor mensen die die een beperking hebben of laaggeletterd zijn of voor mensen die gendergelijkheid belangrijk vinden.

WOMEN Inc. ontwikkelde samen met Atria voor die laatste groep Het Gendergelijkheid Stemadvies‘. Zo kun je ontdekken welke partijen actief aan de slag gaan met gendergelijkheid. Op dit moment hebben mannen en vrouwen in Nederland nog steeds geen gelijke kansen. Zo is er een loonkloof (vrouwen verdienen nog altijd 14% minder), een ongelijke zorg-werkverdeling, een grote groep vrouwen financieel afhankelijk, worden vrouwen in schoolboeken stereotiep afgebeeld en zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in besluitvormende functies in onder meer wetenschap, bedrijfsleven en politiek.

Aan die ondervertegenwoordiging in de politiek kunnen we iets doen. De stichting ‘Stem op een vrouw‘ heeft als missie om geschiedenis te schrijven: een Tweede Kamer die voor de helft uit vrouwen bestaat. Dit jaar staan er meer vrouwen dan ooit op de lijst, maar om ervoor te zorgen dat deze ook in de Tweede Kamer terecht komen is het belangrijk om slim te stemmen. Hoe je dat doet zie je in onderstaand stappenplan, maar check zeker even hun website of Instagram voor meer informatie en antwoorden op alle vragen.

Mijn keus is bijna gemaakt en ik heb voor het eerst zin om te gaan stemmen op 17 maart.

Weet jij al wat je gaat stemmen? Praat gezellig mee in de comments, misschien heb je nog een fijne tip of een leuk stemverhaal.

Foto van Shaojie via Unsplash

26 gedachten over “Stem op een vrouw

 1. Mooi geschreven MOOS. Ik stem al jaren niet meer. Pak mijn stembiljet en zet er een groot kruis op . Zo weet ik ook dat mijn stem aan niemand wordt gegeven

 2. Hoi Moos
  Heel mooi en duidelijk geschreven. Ik stem ook niet altijd, maar vaak weet ik ook niet waar ik op moet stemmen. Maar je hebt me aan het denken gezet!

 3. Leuke eerste blog Moos!
  Ik stem wel altijd bij de grote verkiezingen, maar ik neem me nooit echt de tijd om me er goed in te verdiepen. Het interesseert me nooit zoveel, en ik maak mijn keuze door vooraf snel de kieswijzer in te vullen.
  Het idee om op een vrouw te stemmen vind ik wel erg goed, daar ga ik dit jaar eens naar kijken!

  1. Top! Als je toch gaat stemmen, kun je net zo goed op ‘n vrouw die net buiten de peilingen valt stemmen. Dan heb je toch de partij gekozen, maar wel meegeholpen om meer vrouwen in de kamer te krijgen 🙂

  1. Geweldig! Stem je dan ook altijd op een vrouw die net buiten de peilingen valt, waardoor ze met voorkeursstemmen toch in de Tweede Kamer komt?

 4. Mooi geschreven Moos!
  En bedankt voor de link naar stemcheckers.
  Het is idd erg lastig om te kiezen.
  Stemmen is wel erg belangrijk natuurlijk.
  Voor mij maakt het niet heel veel uit of het een man of een vrouw is.
  Al zouden meer vrouwen in de tweede kamer niet verkeerd zijn.
  Succes verder met je blog!

  1. Ik snap dat het voor jou persoonlijk niet zoveel uitmaakt, maar als je zegt dat meer vrouwen in de Tweede Kamer niet verkeerd zou zijn, dan helpt het zeker als je nu juist wel op een vrouw stemt. Ben benieuwd!

  1. Mooi! Stem je echt op haar als persoon of stem je voor haar partij? Indien dat laatste het geval is, kun je natuurlijk altijd overwegen om een vrouw die lager op de lijst staat en buiten de peilingen valt jouw stem te geven. Misschien komt zij dan met voorkeursstemmen toch de Tweede Kamer in.

 5. Leuke blog moos!!
  Mijn stem gaat dit jaar ook naar een vrouw, ik stem voor het eerst bewust op een persoon en niet op een partij (sta wel achter de partij (haha)

 6. Hoi Moos, mooi geschreven, goed stuk. Ik stem altijd op een vrouw om precies de redenen waarover jij schrijft 😘

 7. Hoi Moos, je raakt een paar hele goede punten. Ik wens je veel plezier en wijsheid met stemmen en je blog. Groetjes Erwin

 8. Hoi Monique
  Leuk om op deze manier weer wat van je te horen. Ik stem al jaren op een Limburgse vrouw bij de partij wat me op dat monent het meeste aanspreekt.
  Groetjes Mariëlle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *